Voor echte innovatie is meer dan alleen technische kennis nodig

Punch Powertrain is een toonaangevend bedrijf dat transmissie- en aandrijfsystemen produceert voor de auto-industrie en mobiliteitsaanbieders wereldwijd. Innovatie en techniek staan daarbij centraal. Maar als SAP-teamverantwoordelijke Carl Wyns medewerkers nodig heeft, zoekt hij niet alleen naar mensen met de juiste technische skills. Er zijn andere vereisten die net zo zwaar wegen. Gelukkig heeft hij in Eswelt een betrouwbare partner gevonden voor zijn soms complexe recruitmentvragen.   

Bedrijfsprocessen vertalen naar optimale softwareoplossingen

Punch Powertrain levert voor de auto-industrie duurzame en betaalbare oplossingen voor verbrandings-, hybride en elektrische voertuigen. De plug-in hybride markt is momenteel een groeiende markt, maar ook de elektrische markt staat niet stil. Als onafhankelijke ontwikkelaar levert Punch Powertrain producten aan verschillende autofabrikanten. Het is een complexe business die nooit stilstaat.  

Carl is verantwoordelijk voor het SAP-team binnen het bedrijf. Dit team werkt nauw samen met de verschillende afdelingen, van HR tot Sales tot Productie, om bedrijfsprocessen te vertalen naar optimale softwareoplossingen met behulp van SAP. Het team denkt mee hoe uitdagingen kunnen worden vertaald naar het juiste softwaresysteem. En of dat moet gebeuren door een oplossing te customizen, of dat wellicht toch een standaardoplossing beter past. Na de implementatie van de oplossing, blijft het team verantwoordelijk voor de support.  

Liefde voor de industrie

Carl is zelf al 9 jaar werkzaam voor Punch Powertrain. Ook daarvoor bekleedde hij diverse functies binnen de auto-industrie: “Het is een hele interessante business. Als consultant ga je vaak van A naar B, bijvoorbeeld van voeding naar industrie naar farmacie. Ik vind het heel prettig dat ik hier echt bij het product hoor, dat ik de business goed begrijp. We vragen van onze medewerkers diezelfde betrokkenheid. Iedereen hoort er bij, en is onderdeel van ons proces. En dat maakt werken in onze organisatie zo leuk, interessant en leerzaam.”  

op zoek naar nieuwe medewerkers voor groei en innovatie

Het bedrijf is gevestigd in België, maar de business reikt tot ver over de grenzen. Carl legt uit: “Wij leveren systemen voor verschillende merken, waarbij wij nu vooral inzetten op de hybride markt. Wij zitten dichtbij onze klanten, en hebben naast onze vestigingen in Europa ook vestigingen in China, waar momenteel weer meer focus ligt op elektrisch rijden.” Om de innovatie en groei bij te kunnen benen, is Carl voor zijn team regelmatig op zoek naar nieuwe of tijdelijke medewerkers.  

Cultuursensitiviteit en samenwerking staat centraal

Hoewel sterke technische skills en kennis daarbij uiteraard essentieel zijn, gaat het Carl niet alleen om deze inhoudelijke kwaliteiten bij nieuwe medewerkers. Hij ziet het als van groot belang voor het team dat ze ook qua persoonlijkheid goed in het team passen. Voor het werk wordt vaak gereisd vanwege de verschillende locaties, en het team werkt op die momenten nóg nauwer samen dan anders. Een goede samenwerking is dan dus essentieel. Het bedrijf is wereldwijd actief, en naast de teamgerichte persoonlijkheidskenmerken is ook cultuursensitiviteit bij medewerkers dus belangrijk voor het bedrijf. Want in een internationale context zijn communicatie en begrip in een team cruciaal voor een goede samenwerking. 

The experience of

Punch Powertrain - Team lead Carl

“Nieuwe medewerkers moeten niet alleen de juiste skills bezitten, ze moeten ook qua persoonlijkheid goed in het team passen. Mijn vaste contact bij Eswelt begrijpt dat heel goed.”

Een soepel wervingsproces

Voor de werving van nieuwe medewerkers werkt Carl vooral samen met de recruitment consultants van Eswelt. Carl: “Voor mij is het belangrijk dat het profiel van kandidaten SAP-technisch klopt, maar even belangrijk is hoe het profiel past in het team. Vaak wordt daar onvoldoende naar gekeken door recruiters, omdat het vaak om een tijdelijk dienstverband gaat. Maar mij maakt het niet uit of het voor 6 maanden of 2 jaar is, we werken in teamverband, en dat doen we samen. Aansluiting is dus essentieel. Mijn vaste contact bij Eswelt, Geert, begrijpt dat heel goed.”  

Eswelt levert al langere tijd de juiste profielen voor Punch Powertrain. Dat zijn consultants die niet alleen de vereiste technische vaardigheden hebben, maar ook de lokale taal spreken en de cultuur begrijpen. Voor Carl is de samenwerking met Eswelt bijzonder prettig, omdat hij niet elke keer opnieuw hoeft uit te leggen waar hij naar op zoek is. Dat scheelt veel tijd, en zorgt voor een prettig en soepel wervingsproces. “De lijn is heel kort. Als er iets is weet ik precies wie ik kan bellen, en dan kunnen we snel schakelen.” 

Recruitment buiten de landsgrenzen - Internationale bezetting goed geregeld

Recruitment buiten de landsgrenzen - Internationale bezetting goed geregeld

Ook voor de vestigingen in het buitenland heeft Eswelt al vaker consultants gevonden voor Carl: “Ons team in Italië wordt versterkt door een medewerker die ook Nederlands spreekt. Verder is er een consultant uit de Franstalige kant van België, die nu in Metz werkt omdat ze goed kan schakelen met de Franse collega’s. Dat zijn lastige profielen om te vinden, want ze moeten natuurlijk ook nog de juiste skills in huis hebben én passen in het desbetreffende team.”  

Cultuur begrijpen

Carl waardeert de tijd en moeite die vanuit Eswelt gestoken wordt in het goed begrijpen van de cultuur van het bedrijf, en ziet vooral de toegevoegde waarde van de goede klik met zijn vaste recruitment consultant. De hechte één-op-één relatie is superbelangrijk, en zorgt ervoor dat de samenwerking vlot verloopt. Het bouwen van een succesvol team is duidelijk niet alleen afhankelijk van technische skills en kennis, maar ook van de juiste fit. Want zo kan een team in de hoogste versnelling groeien